За какво да използвате Фейсбук месинджър бота?

Можете да използвате бота за много неща. Но принципно ще ги разделим на 3 категории.

  • Маркетинг
  • Продажби
  • Поддръжка

Най-добрият Фейсбук месинджър бот  е комбинация от всичко по-горе!

Защо да използвате Фейсбук месинджър бот за вашия маркетинг?

Както вече споменах месинджъра се използва от 1,3 милиарда души. Честотата на отваряне и кликване върху съобщенията е по-висока от всяка друга платформа, което означава, че е по-лесно да ангажирате много повече потребители, а ангажираността се равнява на повече продажби.

За какво още може да се използва бота за бизнес?

Бизнесите, които вече използват и са активни по някакъв начин във Facebook, биха могли да се възползват още много повече.

През последните няколко години политиката на Фейсбук е да органични обхвата на вашите постове, за да може да ви принуди да похарчите повече пари за реклама. Вече е цял късмет, ако публикацията ви достигне до 2% от всички последователи на вашата страница. Това означава, че ако вашата страница има 10 000 харесвания само 200 души ще видят публикацията (въз основа на тези 2%). Ако използвате силата на бота ще спрете да се притеснявате за органичния обхват, защото 80% от абонатите ви ще видят съобщението, което им изпращате.

Друга причина, поради която е печелившо вашият бизнес да използва бот, е лесния и бърз начин хората да се абонират за него. Ако някой поиска да се абонира, то това може да стане с едно или две кликвания, без необходимост от въвеждане на име или имейл адрес. В същото време вие получавате доста голяма информация за тях от Фейсбук, като име, пол, говорим език, часови пояс, в който се намират и др.

Знаем, че хората много по-често четат и отварят Фейсбук месинджъра си, отколкото личния си имейл. Чрез Фейсбук месинджър комуникацията е лесна, директна и моментална. Рядко някой променя профила си във Фейсбук. Това ви дава възможност дългосрочно и в същото време незабавно да общувате с тези, които веднъж вече са станали ваши абонати.

Големи компании като Spotify до Pizza Hut, от Mastercard до Whole Foods, от Sephora до The Wall Street Journal използват чат бот. Целта ми е да ви покажа как и вие можете да използвате чатбота за изграждане на стабилни връзки с вашите абонати, за да можете да им продавате продуктите или услугите си.

Вероятно сте чували това и преди:

„1% са готови да купят сега, 24% ще бъдат готови в рамките на 90 дни, 75% никога няма да бъдат готови.“

Точни ли са тези числа? Кой знае! Но това, което знам, е, че е важно да се грижим за хората, които все още не са готови да купят или да се възползват от услугите ви.

Затова е нужно да използваме „продажбена фуния“ директно във вашия чатбот. „Продажбената фуния“ представлява поредица от стъпки, през които чатботът води абоната, преди той да стане ваш клиент. 

Нарича се „фуния“, защото всичките ви абонати тръгват от едно положение на разговор с чатбота, и преминават през определени стъпки, чрез които ботът ще открие и отсее именно вашите клиенти. 

funelНормално е преминавайки през тези стъпки, да отпадат хора. Като маркетинг консултант, моята работа е да намаля тези „течове“ и да ги оптимизирам, така че да имате повече клиенти. 

funel leaksГолямо предимство на „продажбената фуния“ с чатбот е, че можем да автоматизираме всяка една стъпка, което води до получаването на автоматизирана система, която конвертира абонатите в клиенти последователно и предсказуемо.

funel automation

За да се запознаете по-добре как реално функционира чат бота съм подготвил ДЕМО вариант, който можете да изпробвате напълно безплатно, като натиснете >> ТУК <<

 

<< Назад към статията „3 погрешни схващания за чат ботовете“

 

agency partner

Андрей Кръстев – бизнес и маркетинг консултант
0896744479

www.andreykrastev.com

Сподели в: